(untitled) (Право і безпека, 2020)
Досліджено сучасний стан нормативно-правової бази з питань запобігання виникненню та поширенню на території України короновірусної хвороби COVID-19 та практику його застосування уповноваженими суб’єктами реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я та захисту прав і свобод громадян. На підставі аналізу законів України та постанов уряду з питань упровадження санітарних та протиепідеміологічних заходів сформульовано пропозиції, спрямовані на врегулювання правового статусу Державної санітарно-епідеміологічної служби, вдосконалення процесу провадження в справах про адміністративні правопорушення у сфері охорони здоров’я та порушення карантинних правил, внесення змін до переліку органів і посадових осіб, уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення щодо порушення санітарних правил; оптимізації механізму притягнення осіб до відповідальності за невиконання законних розпоряджень суб’єктів реалізації державної санітарної та протиепідеміологічної політики, розширення переліку повноважень Національної поліції щодо здійснення адміністративного затримання, перевірки документів та поліцейського піклування в умовах карантинних обмежень.