(untitled) (Право і безпека, 2022)
Тема цієї статті – закон і безпека, основне завдання – дослідження можливих шляхів ліквідації та розпуску компанії в умовах іспанського та австрійського правопорядку. При написанні статті було застосовано такий метод наукового пізнання, як аналіз законодавства. Проаналізоване законодавство – це нормативно-правові акти, які регулюють переважно законодавство про компанії, а також законодавство про банкрутство. Крім того, ще одним основним джерелом інформації на цю тему були наукові статті, присвячені питанням ліквідаційного провадження. У результаті дослідження отримано інформацію, яка містить як юридичні обов’язки, так і права зацікавлених осіб. Це допомогло краще зрозуміти процес ліквідації компаній. В обох аналізованих країнах існує два види ліквідації. Кожен вид має свої специфічні правила, яких необхідно дотримуватися для законної та безпечної ліквідації компанії. У випадку з Королівством Іспанія ми говоримо про добровільну та примусову ліквідацію. Основна відмінність між ними полягає в тому, що примусова ліквідація – це процес, який призводить до ліквідації в ситуації, коли підприємство не в змозі сплатити свій борг. Тобто підприємство неплатоспроможне. З іншого боку, добровільна ліквідація – це спосіб ліквідації, коли підприємство не має боргів, але з якихось причин учасники погодилися закрити бізнес. Австрійський правопорядок розрізняє платоспроможну і неплатоспроможну ліквідацію. Ці процедури дуже схожі на іспанські, але мають деякі відмінності.