(untitled) (Право і безпека, 2022)
Запропоновано механізм аналізу етеріум-трансакцій під час попередження та розслідування кримінальних правопорушень на основі вивчення сучасного досвіду в цій сфері. Вивчено стан нормативно-правового урегулювання криптовалют в Україні. Порушено питання неможливості накладання арешту на криптовалютні активи під час кримінального розслідування. Окреслено проблемні моменти, з якими стикаються правоохоронні органи в інших країнах під час накладання арешту на криптовалюти. Розкрито структуру та особливості обігу криптовалюти етер. Шляхом експерименту проводено оцінку деяких програмних інструментів, що використовуються для аналізу етеріум-трансакцій. Продемонстровано автоматизацію пошуку та побудову схеми відношень різних ідентифікаторів етер-трансакцій на прикладі Maltego Community Edition та Crystal Expert. Описано значення ефективного аналізу криптовалют для проведення розслідування. Розкрито технічний бік навчання правоохоронців щодо вилучення криптовалютних активів. Запропоновано механізм контрольованого переказу криптовалютних активів для кастодіальних і некастодіальних гаманців.