(untitled) (Право і безпека, 2023)
Сьогодні, в епоху інформаційних технологій, питання кібербезпеки є складною та цікавою галуззю права. Феноменальне зростання та розвиток електронної комерції в Індії вражає. Однак зі зростанням залежності від інтернет-торгівлі небезпека шахрайства та проблеми безпеки і довіри стали серйозними перешкодами. Створення надійної нормативно-правової бази, яка б відповідала зростанню занепокоєння щодо шахрайства в інтернеті, забезпечення безпеки даних і захисту інтелектуальної власності як у місцевому, так і в міжнародному бізнес-контексті мають вирішальне значення. Сектор електронної комерції, як і будь-який бізнес, що розвивається, стикається з різними перешкодами, насамперед через неадекватну та неефективну нормативно-правову базу, яка не гарантує достатнього рівня захисту прав та обов’язків усіх учасників ринку. Щоб захистити дані користувачів, протистояти кіберзагрозам і зберегти довіру клієнтів, підприємства електронної комерції повинні дотримуватися правових норм. В Індії управління кібербезпекою підпадає під дію Закону про інформаційні технології від 2000 року, який регулює електронну комерцію, електронні контракти, захист даних і кіберзлочини. Очікується, що найближчим часом, після доопрацювання, буде ухвалено законопроєкт про захист персональних даних 2019 року. Кримінальний кодекс Індії передбачає відповідальність за несанкціонований доступ, хакерство, крадіжку персональних даних, фішинг і розповсюдження комп’ютерних вірусів. Резервний банк Індії здійснює контроль за онлайн-платежами та фінансовою безпекою, вимагаючи двофакторної автентифікації, шифрування та захищених платіжних каналів. CERT-In координує інциденти кібербезпеки на національному рівні, а електронні підписи та цифрові сертифікати мають юридичне визнання. Закони про інтелектуальну власність регулюють порушення патентів, авторських прав і торгових марок в інтернеті. Уряд Індії також забезпечує дотримання стандартів кібербезпеки для підприємств та організацій, що охоплюють ІТ-інфраструктуру та реагування на інциденти. Тим не менш, необхідно вжити подальших заходів для підвищення ефективності індійського законодавства у сфері кібербезпеки. У цьому дослідженні використано доктринальний та аналітичний підходи для вивчення чинних законів і керівних принципів Індії у сфері кібербезпеки. Оцінено їх ефективність у вирішенні правових проблем, пов’язаних із безпекою, конфіденційністю і захистом даних всередині країни, а також правову структуру, яка регулює зв’язок між електронною комерцією та кіберзаконодавством в Індії. Дослідження надало ґрунтовний огляд поточного стану нормативно-правового регулювання кібербезпеки в Індії, прокладаючи шлях для майбутніх реформ і прогресу в цій критично важливій сфері.