(untitled) (Право і безпека, 2023)
В умовах воєнного конфлікту проблеми безпеки виходять на перший план в усіх сферах життєдіяльності держави. Оскільки боєздатність армії значною мірою залежить від фінансування її потреб, загострюється проблема пошуку додаткових фінансових ресурсів. Проте економіка наразі неспроможна впоратися із цим завданням через руйнацію матеріально-технічної бази та логістичних шляхів, військову мобілізацію частини працівників, відплив трудових ресурсів за кордон та інші фактори, що стали наслідком збройної агресії. Тому пошук шляхів підвищення рівня боргової безпеки в умовах воєнного конфлікту набуває надзвичайної актуальності. Метою статті є визначення шляхів підвищення рівня боргової безпеки економіки України. Для досягнення поставленої мети проаналізовано стан, динаміку і структуру державного та гарантованого державою боргу за 2013–2022 рр. Встановлено, що протягом останніх десяти років обсяг сукупного державного боргу неухильно зростав. Це відбулося в основному за рахунок збільшення таких його складових, як прямий державний і зовнішній борг. Найбільшими темпами сукупний державний та гарантований державою борг збільшувався саме в ті роки, коли відбувалися воєнні дії. Аналіз динаміки індикаторів боргової безпеки держави засвідчив погіршення її стану та наближення боргової кризи. У зв’язку із суттєвим ускладненням умов, у яких економіка України функціонує протягом останнього року, запропоновано переглянути Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2021–2024 роки з метою визначення нових цільових завдань і підходів у цій сфері. Наразі основним завданням Міністерства фінансів визначено реструктуризацію внутрішнього та зовнішнього боргу. З метою підвищення рівня боргової безпеки України запропоновано ініціювати розробку міжнародного протоколу списання заборгованості країн, що постраждали від збройної агресії. Під час реструктуризації внутрішнього боргу запропоновано знизити рівень доходності за облігаціями внутрішніх державних позик, проте здійснити її можна лише за умови зміни монетарної політики.