(untitled) (Право і безпека, 2024)
Повномасштабна війна в Україні триває вже третій рік, російська армія стикається зі стійким спротивом Збройних Сил України. Сили правопорядку під час виконання свої безпосередніх обов’язків не можуть не брати участі в бойових діях. Правоохоронці дисципліновані, мають вишкіл, певні знання з тактики ведення бою, озброєні, тому можуть ефективно допомагати у протистоянні ворогу. Проведено аналіз боєздатності та боєготовності поліцейських до ведення загальновійськового бою. Зауважено, що найбільш проблемними питаннями є вогневий контакт із силами ворога і тактика дій у районах несення служби. На основі аналізу літератури та сучасних бойових дій визначено напрями покращення ефективності дій особового складу Національної поліції в разі їх участі в загальновійськовому бою. На основі опитування працівників різних підрозділів Національної поліції виявлено закономірності та оцінено якісні показники їхньої готовності до ведення бойових дій. Проаналізовано основні ситуації й особливості ведення бойових дій правоохоронцями, а також складові їхньої готовності до таких дій. Розглянуто ведення загальновійськового бою поліцейськими у складі малих тактичних груп, проаналізовано його особливості. Для підтвердження теоретичних положень проведено експерименти з використанням вогнепальної зброї та в умовах моделювання екстремальних ситуацій під час ведення бою. На основі аналізу інформації та результатів експериментів виявлено низку проблемних питань, які стосуються участі поліцейських у бойових діях. Основна проблема полягає у відсутності підготовки правоохоронців до бойових дій. Також актуальними є питання тактики й використання зброї поліцейськими під час ведення бойових дій. Надано рекомендації щодо вдосконалення системи професійної та службової підготовки поліцейських.