(untitled) (Право і безпека, 2024)
Статтю присвячено дослідженню понять «компетентність», «компетенція», «повноваження», їх співвідношенню під час формулювання повноважень органів місцевого самоврядування. Дослідження зосереджено на розумінні того, що місцеве самоврядування та органи місцевого самоврядування є продуктом громадянського суспільства та покликані впорядковувати, сприяти та реалізовувати інтереси громадянського суспільства, об’єднань громадян, зокрема за територіальним принципом, а також окремих осіб. Оскільки місцеве самоврядування є правом мешканців певних населених пунктів на об’єднання, органи місцевого самоврядування повинні надавати відповідні сервісні послуги громаді та її членам. Надання відповідних послуг органами місцевого самоврядування, які є публічними послугами за їхньою природою, передбачає реалізацію ними їхніх повноважень, які надані внаслідок децентралізації влади таким органам для реалізації ними функцій та завдань, що стоять перед ними. Реалізація повноважень органами місцевого самоврядування неможлива без розуміння сутності та змісту повноважень, їх співвідношення із суб’єктами їх реалізації – відповідними посадовими особами органів місцевого самоврядування. Таким чином, розуміння цілісної доктрини повноважень органів місцевого самоврядування, їх функціональності, ієрархічності неможливо без дослідження понять «компетентність посадової особи органу місцевого самоврядування» та «компетенції посадової особи органу місцевого самоврядування». На підставі отриманих результатів дослідження сформульовано авторські поняття «компетентність», «компетенція» та «повноваження» органів місцевого самоврядування. Компетенцію розглянуто як цілісну систему, що включає підсистеми знань, умінь та навичок, необхідних для виконання певної функції та реалізації відповідного завдання, що за своїм призначенням відповідає вимогам до обіймання особою відповідної посади в органах місцевого самоврядування, а також прав і обов’язків, зумовлених реалізацією функцій та завдань місцевого самоврядування. Компетентність – це здатність особи реалізовувати права й обов’язки посадової особи органів місцевого самоврядування з огляду на наявність відповідних знань, умінь та навичок, здатності посадової особи самостійно з урахуванням наявного адміністративного розсуду формувати зазначений необхідний набір прав і обов’язків для реалізації повноважень органу місцевого самоврядування. Обґрунтовано, що повноваження органів місцевого самоврядування – це зафіксована в нормативно-правових документах система прав та обов’язків посадових осіб органу місцевого самоврядування, що забезпечує реалізацію інтересів територіальної громади шляхом надання відповідних послуг у межах визначених функцій для цих органів і ґрунтується на компетенції та компетентності посадових, службових осіб органів місцевого самоврядування й створених ними підприємств установ та організацій, спрямованих на досягнення завдань, що стоять перед вказаними органами.