(untitled) (Право і безпека, 2024)
У статті розглянуто різноманітні аспекти розуміння судової політики, що є важливою складовою доктрини судового права, враховуючи аналіз судових процедур, формування суддівського корпусу, стратегічне планування судових дій, встановлення пріоритетів у правозастосовній практиці та забезпечення доступності й ефективності правосуддя. Проаналізовано генезу наукових підходів до розуміння судової політики в межах доктрини судового права через історичні етапи розвитку юридичної науки. Вона охоплює період від класичних теорій права до сучасних тенденцій трансформації судової системи, надаючи унікальний огляд еволюції цього ключового поняття у правовій науці. Досліджено еволюційний шлях розуміння судової політики через аналіз концепцій, теорій та методологій, що прослідковують зміну ролі судової влади в суспільстві та формування стратегій управління судовою системою. Розглянуто класичну правову школу, яка увиразнювала принципи справедливості та законності, подальший розвиток теорій судового активізму та юридичного реалізму, а також сучасні концепції, які враховують питання ефективності, прозорості та публічності судової діяльності в умовах правової демократії. Проаналізовано історичні документи та наукові праці різних періодів і цивілізацій для вивчення виникнення, становлення й розвитку судової політики в контексті єдиної комплексної доктрини судової влади. Визначено ключові аспекти та парадигми, які мали вирішальний вплив на формування сучасного розуміння судової політики. Обґрунтовано значення дослідження цієї тематики для розвитку правової науки та практики, особливо в контексті забезпечення справедливості та захисту прав людини. Окреслено перспективи подальшого розвитку судової політики з урахуванням сучасних викликів та потреб суспільства в ефективному правосудді. Аргументовано значення дослідження цієї тематики для розвитку правової науки та практики, насамперед у контексті забезпечення справедливості та захисту прав людини.