(untitled) (Право і безпека, 2024)
У статті досліджено важливість визнання права на здоров’я як основного права в Індії. Наголошено на важливості забезпечення загального доступу до послуг охорони здоров’я та сприяння рівності в послугах щодо охорони здоров’я. Досліджуючи поточну ситуацію в галузі охорони здоров’я в Індії, враховуючи існуючі проблеми та відмінності, обґрунтовано нагальну потребу відстоювати право на здоров’я як фундаментальну основу правової бази країни. Визначено потенційні переваги такого відстоювання, зокрема підвищення рівня надання медичної допомоги, покращення результатів у сфері охорони здоров’я та дотримання основних прав людини. Крім того, у статті розглянуто потенційні наслідки для політики та рекомендації для політиків щодо пріоритетності неупередженості та доступності охорони здоров’я для всіх громадян. Розглянуто конституційні основи права на здоров’я в Індії, наголошено на його статусі як фундаментального права, закріпленого у ст. 21 Конституції Індії, і підкріпленні Директивними принципами державної політики. На основі аналізу законодавчої бази наголошено на необхідності забезпечення загального доступу та справедливості в системі надання медичної допомоги. Стверджено, що визнання здоров’я як основного права не тільки узгоджується з конституційними принципами, але й служить моральним імперативом для держави щодо підтримки гідності та добробуту своїх громадян. Зазначено про необхідність визнання права на здоров’я як основного права в Індії. Наголошено на нагальній потребі в універсальному доступі до послуг охорони здоров’я та справедливих висновках щодо здоров’я. Вказано потенційні переваги такого визнання, враховуючи покращене надання медичної допомоги та дотримання основних прав людини, а також розглянуто політичні наслідки сприяння рівності в охороні здоров’я по всій країні. Право на здоров’я було визначено як фундаментальне право людини, проголошене Генеральною Асамблеєю ООН у ЗДПЛ 1948 року (ст. 25), наголошуючи на доступі до належного рівня життя, враховуючи медичне обслуговування.