(untitled) (Право і безпека, 2024)
Актуальність питання, що досліджується у статті, зумовлена стрімким розвитком суспільних відносин, що призводить до появи нових видів правочинів, їх формалізації та регламентації. Правочин є базовою категорією для регулювання цивільних правовідносин, у тому числі такого виду правочину, як фраудиторний правочин. Комплексне дослідження інституту фраудиторного правочину в Україні стане вагомим підґрунтям для подальшого вдосконалення чинного не лише цивільного, а й адміністративного законодавства, а також дозволить уніфікувати судову практику застосування законодавства про фраудиторні правочини. У процесі дослідження використано такі методи наукового пізнання, як системно-структурний, порівняльний і метод аналізу. На основі аналізу чинного законодавства України у сфері застосування фраудиторних правочинів наголошено на відсутності чіткого визначення фраудиторного правочину, його ознак і наслідків укладення. Разом із тим відсутність нормативного визначення фраудиторного правочину в чинному законодавстві України спричиняє колізії в судових рішеннях, про що свідчить аналіз судової практики, зокрема Верховного Суду України. Ця законодавча прогалина має бути врегульована, оскільки правове регулювання фраудиторних правочинів в Україні відіграє важливу роль у здійсненні правосуддя та захисті інтересів учасників таких правочинів. Здійснено огляд ключових категорій цієї наукової статті, зокрема «правове регулювання», «фраудиторність», «фраудиторний правочин». Запропоновано під фраудиторним правочином розуміти дію боржника або учасника правовідносин, який існує на момент виникнення або має високу ймовірність стати учасником правовідносин, що може бути виражена як активною, так і пасивною правомірною поведінкою, спрямованою на уникнення небажаних для боржника або особи (ймовірного учасника правовідносин) наслідків, спрямованих на уникнення цивільно-правової відповідальності, ненастання небажаного цивільно-правового статусу або отримання вигоди в недобросовісний спосіб. Зроблено висновок про необхідність удосконалення правового регулювання фраудиторного правочину в Україні в контексті визначення його сутності, особливостей істотних умов договору та правових наслідків його застосування.