(untitled) (Право і безпека, 2024)
Діяльність закладу вищої освіти в контексті досягнення Цілей сталого розвитку ООН є одним із важливих чинників забезпечення економічної, соціальної та екологічної безпеки. Як освітні та наукові центри місцевих громад університети мають важливий вплив на їхніх мешканців, а за умови активної просвітницької діяльності та співпраці цей вплив значно зростає. Ще одним надзвичайно важливим чинником такого зростання є освітньо-наукова, просвітницька та консультативна діяльність і співпраця на регіональному, державному та міжнародному рівнях. Основна мета цієї статті – описати стійку діяльність закладу вищої освіти щодо досягнення Цілей сталого розвитку ООН у контексті екологічної, економічної та соціальної складових відповідно до стандартів, що оцінюються міжнародними рейтингами закладів вищої освіти щодо сталого розвитку. Акцентовано увагу на міжнародних рейтингах Times Higher Education University Impact Rankings. Додатково досліджено схему співвідношень Цілей сталого розвитку ООН і базових сфер глобального суспільства та відмінності між взаємопов’язаними поняттями «сталий розвиток» і «стійкість». Стійкість являє собою гармонійне поєднання розвитку економіки, високих соціальних стандартів та чистого довкілля, відображає довгострокову мету існування суспільних відносин, у той час як відповідно до визначень ЮНЕСКО сталий розвиток стосується процесів та шляхів її досягнення. Крім того, сталий розвиток здебільшого фігурує як юридичний термін у міжнародній нормативній базі. Щодо базових складових стійкості (економіки, довкілля та соціуму), то, вивчаючи їх співвідношення до Цілей сталого розвитку ООН, можна погодитися з висновком деяких науковців, що кількісно у структурі змісту Цілей сталого розвитку ООН все ж таки переважає економічна складова. Певною мірою таке явище є суперечливим, адже економіка через розвиток промисловості негативно впливає на екологію. Водночас за відсутності економічних ресурсів неможливо інвестувати у відновлення довкілля та екологічно стійкі методи й засоби господарювання.