(untitled) (Право і безпека, 2024)
У статті оцінено стратегічні відповіді уряду Нігерії на нерозв’язні проблеми, пов’язані з повстанцями, бандитизмом і тероризмом, з якими стикаються переважно північні райони країни, а також визначено ключові ініціативи, такі як створення 7-ї дивізії нігерійської армії, серед інших міжнародних і місцевих ініціатив, таких як Об’єднана цивільно-військова оперативна група. Іншим спірним питанням є голосування на підтримку Національною асамблеєю пропозиції про залучення найманців до оборони, що відображає дебати, які тривають, щодо заходів безпеки. Методологічний підхід роботи – якісний, з тематичним аналізом даних із вторинних джерел, таких як газети, книги і наукові журнали. Отримані дані свідчать про те, що стратегія безпеки Нігерії є здебільшого реактивною і не спрямована на усунення фундаментальних першопричин насильства, якими є соціально-економічна нерівність, політична маргіналізація та історичні образи. Обмеження спеціальних політичних заходів у сфері безпеки очевидні: вони, як правило, надають перевагу короткостроковим рішенням, а не довгостроковій стабільності. Зокрема, саме такі варіанти використання найманців піддаються серйозній критиці, особливо з точки зору наслідків альтернатив для національного суверенітету й адекватного реагування на першопричини такого виклику. За відсутності політики, спрямованої на усунення першопричин, до чого наполегливо закликає це дослідження, слід продовжувати інклюзивний національний діалог між різними етнічними групами та всередині них. Це могло б вирішити не лише етнорелігійну напруженість, але й системну маргіналізацію різноманітних етнічних груп Нігерії. У висновку наголошено, що необхідна послідовна стратегія, яка б виходила за межі негайного реагування на проблеми безпеки і поєднувала соціально-економічний розвиток із належним урядуванням. Застережено, що якщо ці фундаментальні питання не будуть вирішені, навіть якщо буде подолано тероризм, цикл насильства і загроза сепаратистських виступів, ймовірно, продовжуватиметься. Цілісний підхід до національної безпеки є обов’язковим для забезпечення довгострокового миру і стабільності в Нігерії.