Інтимно-особистісна сфера в системі життєвих цінностей аномальної особистості – правопорушника (Право і безпека, 2019)
Подано результати аналізу особливостей ціннісних орієнтацій, які презентують інтимно-особистісну сферу, в ідеальному уявленні, в усвідомлюваному та неусвідомлюваному аспектах, а також місця інтимно-особистісної сфери у структурі оцінювання дійсності в осіб зі специфічними розладами особистості, які вчинили протиправні дії. Показано, що визначені структурно-динамічні характеристики ціннісної сфери аномальних особистостей опосередковано детермінують особистісну дисгармонію. Визначення цих закономірностей дозволить наблизитись до виявлення ресурсів та інструментів соціалізації людей зі специфічними особистісними розладами, розвитку їх адаптивних можливостей і потенцій саморегуляції, що є психологічною базою запобігання протиправній поведінці.
Keywords: специфічні розлади особистості; ціннісні орієнтації; ставлення; інтимно-особистісні стосунки; щасливе сімейне життя; кохання; наявність друзів; змістовні утворення