Ознаки та особливості права, які обумовлюють необхідність тлумачення (Право і безпека, 2019)
Цю статтю присвячено розгляду питання впливу визначальних рис і особливостей права на процес тлумачення. Автор наводить думки вчених-правознавців щодо причин, які обумовлюють необхідність тлумачення правових приписів. Погоджуючись із наведеними твердженнями та висновками, він аналізує вказані підстави більш докладно, розділивши на об’єктивні (не можна усунути і не можна трактувати як провина законодавця) і суб’єктивні (результат упущень суб’єктів правотворчості), та доповнює їх.Також у статті звернуто увагу на те, що при здійсненні тлумачення інтерпретатор права має враховувати особливості режиму правового регулювання, основні засади, принципи і підходи до викладення норм тієї чи іншої галузі права та ін.
Keywords: особливості тлумачення; об’єктивні причини тлумачення; суб’єктивні причини тлумачення; оцінні поняття у праві; галузеві особливості тлумачення