Джерела права на свободу мирних зібрань (Право і безпека, 2019)
Право на свободу мирних зібрань є проявом людського єства у комунікації з іншими людьми, суспільством та державою. Безумовно, право на свободу мирних зібрань має багату історію його становлення та розвитку. Однак без історичних витоків неможливо сформувати об’єктивне та необхідне для сучасної людини розуміння змісту права на свободу мирних зібрань. Джерела права – це не лише формалізовані та матеріалізовані норми права, а й двигун, рушійна сила у виявленні, формулюванні й лише у подальшому втіленні норми права у певному матеріалізованому нормативному документі. Природно-правова складова права на свободу мирних зібрань підкреслює пряму залежність його існування і здійснення від людини та її інтересу щодо здійснення цього права. Формально-правові джерела права на свободу мирних зібрань загалом перебувають у сфері джерел права, з тими особливостями, які диктує розуміння змісту та особливості здійснення і реалізації права на свободу мирних зібрань.
Keywords: право на свободу мирних зібрань; джерело права; джерело права на свободу мирних зібрань; інтерес