Свобода вираження поглядів у Конституції США: становлення та розвиток (Право і безпека, 2019)
Проаналізовано сутність таких прав, як право на свободу вираження поглядів і право на свободу слова. Спираючись на положення  нормативно-правових актів Сполучених Штатів Америки, порівнено підходи до розуміння і трактування свободи слова і свободи вираження поглядів.Окрему увагу приділено дослідженню становлення й розвитку цих прав за законодавством США, а також їх нормативного закріплення. На підставі порівняння американського й українського варіантів забезпечення цього права виокремлено переваги і недоліки, що сприятиме накопиченню позитивного досвіду для України.Наведено аргументи на користь того, що Україні слід узяти до уваги американський підхід до захисту права на свободу слова та свободу вираження поглядів, а також виробити механізм їх дотримання як фундаментальних особистих прав людини і громадянина.
Keywords: свобода вираження поглядів; свобода думки; свобода слова; свобода преси; права та свободи людини і громадянина; американський конституціоналізм; обмеження свободи вираження поглядів