Класифікація принципів державного регулювання в галузі авіаційного транспорту (Право і безпека, 2020)
Аргументовано позицію, відповідно до якої принципи публічного адміністрування в органах Національної поліції України можна уявити як об’єктивно зумовлену упорядковану сукупність базових вимог, правил та стандартів, дотримання яких забезпечується примусовою силою держави, які є ключовими орієнтирами для впорядкування з використанням заходів регуляторного характеру публічно-правових відносин між суб’єктами та об’єктами авіаційної діяльності та надання авіаційних послуг. Запропоновано здійснити класифікацію вказаних принципів за напрямом державного регулювання та за сферою дії.Удосконалено підхід до визначення та класифікації принципів державного регулювання в галузі авіаційного транспорту, відповідно до якого виокремлено такі принципи: 1) за напрямом державного регулювання (в галузі діяльності підприємств авіаційного транспорту, в галузі діяльності аеропортів та цивільних аеродромів, у галузі використання повітряних суден, у галузі організації повітряного руху та використання повітряного простору, в галузі забезпечення публічного порядку і безпеки на авіаційному транспорті, в галузі підготовки авіаційного персоналу); 2) за сферою дії (загальні, які складаються із загальновизнаних принципів державного регулювання в цілому та принципів державної регуляторної політики зокрема, та спеціальні, які відображають специфіку державного регулювання саме в галузі авіаційного транспорту).
Keywords: державне регулювання; принципи; авіаційна галузь; авіаційний транспорт; державна підтримка; система; регуляторний вплив