Комплексне дослідження готовності до змін і толерантності до невизначеності у поліцейських корд із різним рівнем життєздатності (Право і безпека, 2021)
Подано аналіз феноменів «готовність до змін» і «толерантність до невизначеності» у психологічній науці. Мета статті – емпірично дослідити готовність до змін у взаємозв’язках зі складовими толерантності до невизначеності у спецпризначенців із різним рівнем життєздатності. У дослідженні було задіяно такі методики: «Тест життєздатності» (О. Рильська), «Особистісна готовність до змін» (Ролнік, Хезер, Голд, Халл), «Опитувальник толерантності до невизначеності» (С. Баднер), «Шкала загальної толерантності до невизначеності» (Д. Маклейн), «Новий опитувальник толерантності до невизначеності» (Т. Корнілова). Вибірку становили 84 поліцейські Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД). Результати засвідчили, що спецпризначенці, у яких діагностовано високий рівень життєздатності, спроможні ефективно діяти в умовах невизначеності, приймати зміни та привносити їх у професійну діяльність. Спецпризначенці з низьким рівнем життєздатності відчувають дискомфорт у ситуаціях, які не можуть контролювати, що значно знижує їх результативність.
Keywords: готовність до змін; життєздатність; КОРД; поліцейські спеціальних підрозділів поліції; спецпризначенці; толерантність до невизначеності.