Легітимні очікування в цивільному судочинстві: традиційне праворозуміння та синергетичний підхід (Право і безпека, 2021)
Досліджено легітимні очікування як об’єкт судового захисту в порядку цивільного судочинства та принципи права, яких необхідно дотримуватися під час здійснення процедури. Розуміння зазначених категорій безпосередньо залежить від способу тлумачення та форм права як змістовних і формальних характеристик, що виражають право. Визначено, що захист легітимних очікувань із погляду праворозуміння в межах природної, соціальної концепції права та юридичного позитивізму заважає дотриманню вимог правової визначеності. Підтримано синергетичний підхід, який у поєднанні з тестом на пропорційність як універсальним інструментом тлумачення дає можливість урахувати різноаспектність певних правозастосовних обставин у справі й забезпечити правомірні очікування особи матеріально-правового та процесуального характеру.
Keywords: легітимні очікування; цивільне судочинство; принципи права; типи праворозуміння; юридичний позитивізм; юснатуралізм; соціологічна школа права; синергетичний підхід.