Місце Національної поліції України у системі суб’єктів запобігання та протидії булінгу (Право і безпека, 2021)
Наголошено, що держава гарантує непорушність прав і свобод людини та громадянина. Для їх забезпечення на уповноважені органи, зокрема Національну поліцію, покладається обов’язок підтримання правопорядку, захист прав, свобод та законних інтересів. Серед інших суб’єктів реагування у разі настання випадків булінгу в закладах освіти виокремлено територіальні органи Національної поліції України. Аргументовано, що органи поліції посідають головне місце серед суб’єктів запобігання та протидії булінгу, адже на вказані органи покладено як первинне реагування на факти вчинення булінгу та його припинення, так і подальше сприяння притягненню порушника до юридичної відповідальності. Акцентовано, що значних змін потребує як система освіти, так і адміністративно-правові засади діяльності Національної поліції щодо запобігання та протидії булінгу.
Keywords: Національна поліція; запобігання; протидія; система; законодавство; реагування; суб’єкт; булінг; дискримінація; насильство; агресія; цькування.