Організаційно-правові заходи запобігання психосоціальним ризикам, спричиненим війною в Україні (Право і безпека, 2022)
Проблема виникнення психосоціальних ризиків серед населення набула особливої актуальності у зв’язку з війною в Україні. Тому існує потреба в розробці та впровадженні дієвих заходів запобігання таким ризикам, визначенні орієнтирів програмного регулювання з метою здійснення кваліфікованої психологічної реабілітації населення. Проаналізовано основні засади надання психосоціальної та психіатричної допомоги особам, які мають психічні розлади. Виявлено особливі потреби людей, які мають психічні розлади, зокрема учасників бойових дій, переселенців, вразливих верств населення. Охарактеризовано недоліки та проблеми, які виникають у процесі отримання психосоціальних послуг, а також розроблено практичні рекомендації для запобігання психосоціальним ризикам, спричиненим війною в Україні.
Keywords: психосоціальні ризики; психічні розлади; охорона психічного здоров’я; учасники бойових дій; переселенці; програми психологічної допомоги; психосоціальна підтримка.