Розробка мультиагентної системи управління інформаційною безпекою (Право і безпека, 2022)
Запропоновано функціональну архітектуру системи управління інформаційною безпекою на основі мультиагентної системи для пошуку в реальному часі оптимальних рішень захисту інформації завдяки вибору за визначеними критеріями таких коаліцій агентів механізмів захисту, які дозволять побудувати оптимальний за обраними критеріями захист автоматизованої системи. Обґрунтовано та прийнято за основу модель із повним перекриттям загроз, яка дозволяє провести аналіз загальної ситуації та обрати стратегічно важливі рішення безпосередньо під час організації захисту інформації. Розкрито суть функціонування мультиагентних систем, що реалізують децентралізовану систему керування, засновану на роботі автономних агентів, які можуть бути реалізовано програмно. Визначено ролі агентів загроз, агентів ресурсів, агентів механізмів захисту та їх функціональне призначення. Узагальнено завдання пошуку множини коаліції агентів механізмів захисту для поточного стану автоматизованої системи як завдання оптимального пошуку за критерієм вартості захисту з урахуванням цінності інформації.
Keywords: системи управління інформаційної безпеки; мультиагентні системи; коаліції агентів; модель із повним перекриттям загроз; оптимальний пошук механізмів захисту.