Перспективні напрями розвитку засобів і методів виявлення та фіксації слідів рук (Право і безпека, 2022)
Проведено аналіз стану дактилоскопічних досліджень в Україні та закордоном. Приділено увагу останнім світовим досягненням у галузях хімії та мікробіології, які допомагають якісно виявляти і фіксувати сліди пальців рук людини на місці події, на різних об’єктах із подальшим проведенням досліджень у лабораторіях. Метою статті є вдосконалення існуючих підходів у проявленні відбитків пальців на поверхнях (нінгідрид, алаксан, ціанакрилат, вакуумний метал VMD) та перспективних методів (наночастинки оксиду кремнію, мікробіологічні дослідження ДНК-аптамерів тощо).
Keywords: сліди пальців людини; методи і засоби пошуку та фіксації слідів; криміналістична ідентифікація; папілярні візерунки; дактилоскопія.