Упровадження міжнародного досвіду правового регулювання трудових прав державних службовців (Право і безпека, 2022)
Статтю присвячено аналізу міжнародного досвіду правового регулювання трудових прав працівників державної служби. Вивчено умови, за якими державним службовцям мають бути забезпечені високі стандарти трудових прав, гідні умови праці та матеріальне забезпечення. Досліджено вплив міжнародних трудових стандартів на забезпечення трудових прав державних службовців на національному рівні з метою вдосконалення правового регулювання гарантій їх трудових прав в Україні. Розглянуто необхідність імплементування в національне законодавство міжнародних стандартів і створення сприятливих умов для їх упровадження. Визначено перелік трудових прав працівників, в тому числі державних службовців, відповідно до найважливіших міжнародних нормативно-правових актів: Загальної декларації прав людини; Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права; конвенцій Міжнародної організації праці. Наголошено, що конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці відіграють значну роль у реалізації та розвитку національного трудового законодавства. Міжнародні стандарти організації праці виступають надійним фундаментом для формування та розвитку національного трудового права.Окреслено сферу дії норм трудового законодавства на регламентування праці державних службовців. Визначено, що відносини у сфері праці державних службовців входять до сфери дії трудового права, але з урахуванням специфіки їх роботи, обов’язків, що покладаються на них, насамперед стосовно службових функцій. Розглянуто досвід правового регулювання трудових прав державних службовців різних країн світу, що ратифікували та виконують конвенції Міжнародної організації праці.Проаналізовано стандарти Міжнародної організації праці з питань соціального діалогу в державних органах. Зроблено висновок, що ратифікація та дотримання міжнародних стандартів організації праці є одним із перспективних напрямів розвитку країни та покращення її міжнародного іміджу як демократичної та соціально орієнтованої держави. Ухвалення сучасного національного законодавства щодо організації праці, його гармонізація з відповідними стандартами Міжнародної організації праці є значним кроком уперед, але недостатнім для ефективної роботи системи стандартів на загальнонаціональному рівні. Вкрай важливо досягти впровадження та ефективного фактичного застосування цих стандартів на локальному рівні.
Keywords: трудове право; Міжнародна організація праці (МПО); державна служба; спеціальний правовий статус; організація праці; міжнародні стандарти.