Захист персональних даних в умовах воєнного стану в Україні (Право і безпека, 2023)
Статтю присвячено проблемі захисту персональних даних в умовах воєнного стану в Україні. Проведено детальне дослідження цього питання, розглянуто аспекти нормативно-правового середовища та рівнів захисту персональних даних у таких складних умовах.У контексті воєнного стану порушення конфіденційності персональних даних може створити серйозні загрози. Акцентовано увагу на тому, що розголошення таких даних може призвести до ризику для особистої безпеки людей, зокрема для учасників конфлікту. Це може стати основою для шантажу та маніпуляцій, що негативно впливає на становище окремих осіб і загальну ситуацію.Надано рекомендації, спрямовані на запобігання таким загрозам та покращення рівня захисту персональних даних під час воєнного стану. Особливу увагу приділено необхідності розроблення та впровадження спеціалізованих нормативно-правових актів, які б регулювали захист персональних даних у таких надзвичайних ситуаціях. Також розглянуто можливості використання сучасних технологій, зокрема шифрування даних і багаторівневої аутентифікації, для підвищення безпеки та конфіденційності персональних даних.Застосування ефективних заходів захисту персональних даних під час воєнного стану є важливим завданням для забезпечення безпеки та приватності людей. Додержання нормативно-правових вимог, розвиток технологій захисту даних і збільшення усвідомленості щодо цієї проблеми серед населення можуть сприяти зменшенню ризиків та збереженню конфіденційності персональних даних навіть в умовах воєнного конфлікту.Висновки, представлені у статті, можуть стати цінним джерелом інформації для законодавців та фахівців з інформаційної безпеки, які займаються питаннями захисту персональних даних в умовах воєнного стану. Результати дослідження можуть сприяти розробленню та впровадженню ефективних стратегій захисту даних, спрямованих на забезпечення безпеки та приватності учасників конфлікту і громадян у цілому. Розглянуто важливі аспекти проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану та надано рекомендації щодо покращення ситуації в цій галузі.
Keywords: воєнний стан; захист персональних даних; кібербезпека; законодавство; приватність; державна безпека; шифрування; контроль доступу.