Теоретико-правові засади проведення судово-психіатричної експертизи у кримінальному провадженні (Право і безпека, 2023)
До категорії судових експертиз належать експертизи, які проводяться під час цивільних або кримінальних проваджень за призначенням суду у спеціалізованих судово-експертних установах або поза межами цих установ у встановленому законодавством порядку. Значна кількість судових експертиз проводиться в судово-експертних відділеннях державних психіатричних установ. Відповідно до законодавства України державними установами судової експертизи є ті установи, які спеціально визначені для провадження судових експертиз і підпорядковуються Управлінню охорони здоров’я. Судово-психіатрична та комплексна судова психолого-психіатрична експертиза повинна проводитися експертами в порядку, який визначений у Цивільному процесуальному та Кримінальному процесуальному кодексах України. Залежно від характеру експертних досліджень відділення судово-психіатричної експертизи поділяються на амбулаторні та стаціонарні.Знання про закономірності й особливості психічної діяльності особистості, якими повинен володіти експерт-психіатр, мають певну специфіку, а їх засвоєння відбувається під час спеціальної професійної психолого-психіатричної підготовки, у подальшому вони втілюються у практику судово-психіатричної експертизи, а отже, мають юридичне значення. Знання, що використовуються під час досудового розслідування кримінальних правопорушень та під час судового провадження, застосовуються для встановлення психічного стану особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.У статті визначено теоретико-правові аспекти призначення та проведення судово-психіатричної експертизи на підставі аналізу положень нормативно-правових актів у цій сфері. Висвітлено питання щодо професійної складової підготовки експертів, які проводять судово-психіатричну експертизу, з’ясовано, що зазвичай вони мають свій індивідуальний стиль професійної діяльності, постійно підвищують і вдосконалюють рівень власної компетентності.З’ясовано, що предметом дослідження психіатра є психічні захворювання та розлади, захворювання головного мозку, які проявляються розладами психічної діяльності особистості. Розглянуто питання етичних стандартів у діяльності експерта при проведенні судово-психіатричної експертизи.
Keywords: діяльність; експерт; професійна компетентність; судово-психіатрична експертиза; комплексна експертиза; психіатр; спеціаліст.