Техніко-криміналістичні та організаційні аспекти роботи з криптовалютою Monero (Право і безпека, 2023)
Проаналізовано криміналістичні, організаційні і технічні особливості роботи правоохоронних органів із криптовалютою Monero в контексті проведення досудового слідства й оперативно-розшукової діяльності. Описано розвиток системи Monero. Окреслено причини і тенденції використання Monero правопорушниками, а також показано схему роботи цієї платіжної системи, яка забезпечує її підвищену конфіденційність. Наведено приклади кримінальних правопорушень, під час яких здійснюється використання Monero. Розкрито функціонал OpenAlias для полегшення роботи з адресами Monero. Вивчено можливість ідентифікації учасників трансакцій Monero. Констатовано відсутність на сьогодні дієвих способів такої ідентифікації без знання публічної адреси та відповідних ключів, особливо якщо користувачі використовують додаткові захисні механізми типу підключення до TOR-мережі.Розкрито особливості криміналістичного дослідження засобів комп’ютерної техніки, які використовувалися для роботи з Monero. Встановлено, що найбільш результативним є вивчення слідів роботи з Monero, що вилучаються з відповідних засобів комп’ютерної техніки особи, яка становить інтерес. Корисна інформація може зберігатися в оперативній пам’яті, на диску, частково у мережному трафіку. Визначено артефакти, на які слід звертати увагу під час проведення огляду та обшуку. Змодельовано атомарний обмін (Atomic Swaps) XMR для визначення слідової картини та визначення артефактів підвищеної уваги під час здійснення криміналістичних процедур. Про факт здійснення атомарного обміну для заплутування слідів може свідчити наявність на диску специфічних файлів програмного забезпечення, яке використовувалося із цією метою.Запропоновано алгоритм вилучення XMR за допомогою multisig-адрес, з яких виводити кошти можливо тільки при накладанні цифрових підписів декількох осіб. Змодельовано роботу цього алгоритму в тестовій мережі Stagenet. Зроблено висновок, що правоохоронним органам для ідентифікації користувачів Monero, які становлять інтерес, слід зосередитися на класичних слідчо-оперативних заходах розслідування. Водночас існують дієві механізми документування слідів роботи із платіжної системою Monero та підтверджені методики вилучення із засобів комп’ютерної техніки парольних фраз до криптогаманців та іншої чутливої інформації щодо руху коштів у системі Monero.
Keywords: криптовалюта; Monero; правоохоронні органи; протидія злочинності; фіксація слідів.