Призначення судових експертиз під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством (Право і безпека, 2024)
Становлення й розвиток економічної безпеки держави вимагає вжиття дієвих заходів щодо протидії та мінімізації негативного впливу кримінальних правопорушень, які посягають на суспільні відносини в господарській діяльності, законній діяльності суб’єктів господарювання, професійній діяльності суб’єктів сфери публічного адміністрування тощо. Серед таких кримінальних правопорушень значна увага приділяється тим, у яких вбачаються ознаки рейдерства, тобто дії, пов’язані з протиправним поглинанням і захопленням майна, активів підприємств, установ, організацій, корпоративних прав на них та інших ресурсів, посяганням на права власників або уповноважених осіб суб’єктів господарювання різної форми власності тощо. Вагому роль у доведенні та з’ясуванні обставин, що підлягають доказуванню в цих кримінальних правопорушеннях, відіграють висновки експертів. Ураховуючи недостатню розробленість проблематики призначення судових експертиз під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, мету статті сформульовано як визначення комплексу судових експертиз, що призначаються під час досудового розслідування таких правопорушень, з’ясування особливостей їх призначення. Задля досягнення означеної мети використовувався комплекс загальнонаукових методів, а також деякі філософські та спеціальні методи дослідження, зокрема: аналіз, синтез, системно-структурний метод, метод прогнозування та діалектичний метод.За результатами проведеного аналізу слідчо-судової практики розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, з’ясовано, що типовими експертними дослідженнями є: технічна експертиза документа, економічна експертиза, почеркознавча експертиза. Якщо узагальнювати, то можна підсумувати, що вони призначаються в кожному другому кримінальному провадженні досліджуваного виду.Визначено чинники, які слід брати до уваги при вирішенні питання про необхідність і доцільність призначення судової експертизи під час досудового розслідування. З’ясовано, яких помилок припускається сторона обвинувачення під час призначення окреслених видів кваліфікованих спеціальних досліджень, що позначаються на їх якості. Зважаючи на характер дії рейдерів, процеси, що відбуваються в суспільстві та професійній діяльності окремих учасників суспільних відносин, окреслено перспективи подальших наукових досліджень.
Keywords: кримінальне правопорушення; рейдерство; судова експертиза; суб’єкт господарювання; захоплення й поглинання підприємства; економічна експертиза; почеркознавча експертиза; технічна експертиза документа.