Стан наукового дослідження діяльності міліції в Україні в період часткової лібералізації політичного режиму в СРСР (1953–1962 рр.) (Право і безпека, 2024)
Історіографію діяльності міліції в роки часткової десталінізації поділено на два етапи: радянський і добу незалежності України. 1960–1980-ті рр. вирізняються помітним збільшенням інтересу дослідників до вивчення загальної проблематики історії та правових засад органів внутрішніх справ. У цей час з’являються монографічні дослідження та дисертаційні роботи, в яких розглядаються різноманітні питання теорії та практики організації і функціонування органів міліції, зокрема розвитку та вдосконалення структури, функцій і правових основ їхньої діяльності, перебудови роботи органів внутрішніх справ відповідно до умов «відлиги», організації протидії злочинності, охорони громадського порядку, виконання управлінських та господарських завдань, вирішення проблем спеціального характеру. Значна частина робіт висвітлює питання партійного керівництва органами внутрішніх справ, вони представлені виключно в межах традиційної оцінки діяльності цих установ, тобто їхнього вихваляння та звеличування.Другий період у дослідженнях з історії міліції характеризується теоретичним переосмисленням попередніх усталених історичних уявлень, радикальним переглядом концепцій, що раніше домінували в історико-правовій науці. Фахівці з історії органів правопорядку уперше отримали можливість проведення історичних досліджень, вільних від ідеологічних установок. За останні десятиліття опублікована ціла низка робіт зарубіжних учених, де розглядаються деякі аспекти ролі силових структур у період панування сталінського тоталітарного режиму. У них аналізуються причини злочинності та її еволюція в СРСР того часу, розглядається соціальний і культурний вплив «відлиги» на відносини, прийняття рішень і формування політики в Радянському Союзі в період, коли його керівником був М. С. Хрущов. Зарубіжні науковці наголошують, що багато реформаторських ініціатив, які зазвичай асоціюються з М. С. Хрущовим особисто та з періодом його правління загалом, часто сягають корінням у сталінський період як за своїм змістом, так і за способами реалізації.Констатовано, що діяльність міліції в Україні в 1950–1960-ті рр. є недостатньо дослідженою.
Keywords: Україна; 1950–1960-ті рр.; часткова лібералізація політичного режиму в СРСР; історія держави та права України; Міністерство внутрішніх справ; міліція; історіографія історії органів внутрішніх справ.