Децентралізація архітектури безпеки: оцінка ролі федералізму у зміцненні системи безпеки в Нігерії (Право і безпека, 2024)
Дослідження присвячено вивченню складного безпекового середовища Нігерії – країни, яка бореться з багатьма викликами, такими як тероризм, повстанський рух, бандитизм і конфлікти між громадами. Наявна централізована архітектура безпеки виявилася нездатною ефективно протистояти цим загрозам і захищати добробут нігерійських громадян. Для більш глибокого розуміння цих питань у дослідженні використано добре структуровану анкету як основний інструмент збору даних, а як теоретичну основу – описово-аналітичну модель. Використано описові кількісні інструменти для ретельного аналізу зібраних даних із метою надання логічної інтерпретації ситуації. Наголошено на відсутності децентралізації в архітектурі безпеки та викривлений федералізм як ключові фактори, що сприяють небезпеці, яка панує в Нігерії. Виявлено безліч причинно-наслідкових змінних, які сприяють внутрішній небезпеці в країні. Важливим висновком дослідження є взаємозв’язок між занадто великою централізацією архітектури безпеки та зростанням рівня небезпеки в країні. Дослідження свідчить про те, що чим вищий рівень централізації, тим більша відчуженість громадян у питаннях безпеки на їхніх територіях. У світлі цих висновків запропоновано Нігерії прийняти принципи справжнього федералізму. Надано рекомендації щодо внесення змін до Конституції 1999 року, зокрема запропоновано перенести більшість пунктів, які зараз перебувають у виключних списках, до паралельних списків. Це відкрило б шлях до регіональної інтеграції та створення регіональних структур безпеки, таких як «Амотекун» на південному заході, що сприятиме формуванню більш безпечної та гармонійної нації.
Keywords: децентралізація; федералізм; безпека; архітектура; структури безпеки.