Способи вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством (Право і безпека, 2024)
Механізм злочинної діяльності складається з різноманітних елементів, які в процесі пізнання події кримінального правопорушення, тобто під час досудового розслідування, потребують ґрунтовного дослідження. Його складовими є численна сукупність елементів, що зумовлені видом кримінального правопорушення та специфікою злочинної діяльності конкретної особи чи групи осіб. Обов’язковим елементом, котрий потребує ґрунтовного вивчення під час теоретичного дослідження та в процесі пізнавальної діяльності слідчого, детектива або дізнавача, є спосіб учинення кримінального правопорушення.Спосіб є самостійним та обов’язковим елементом криміналістичної характеристики будь-якого виду кримінального правопорушення, а потреба його пізнання зумовлена необхідністю подання тієї інформаційної моделі про протиправну діяльність (дії) рейдера чи групи рейдерів, на підставі якої будуть побудові інші елементи окремих криміналістичних методик. З огляду на те, що спосіб уособлює об’єктивну сторону складу кримінального правопорушення, складність його встановлення та доказування в пізнавальній діяльності слідчого, детектива, дізнавача, тому в контексті пізнання рейдерства він підлягає ґрунтовному дослідженню.На підставі текстуального аналізу положень кримінального законодавства, узагальнення теоретичних розробок, статистичних відомостей і правозастосовної практики встановлено, що кримінальні правопорушення, пов’язані з рейдерством, є численними, а способи їх учинення – здебільшого двокомпонентні й охоплюють дії щодо підготовки та безпосереднього вчинення. Обов’язковими ознаками кожного з досліджуваних кримінальних правопорушень є: 1) використання псевдоюридичних механізмів, що можуть полягати у використанні підроблених документів, печаток, штампів, укладенні фіктивних правочинів тощо; 2) спрямованість, котра полягає не в простому заволодінні об’єктами чи певними активами суб’єкта господарювання, а в цілому правами на підприємство, установу, організацію із їх виробничими потужностями та ін.Визначено особливості готування до вчинення рейдерського захоплення, специфіку превентивної діяльності щодо протиправного характеру цього виду правопорушення та визначено роль Офісу протидії рейдерству в цьому напрямі. Окреслено перспективи подальших досліджень у межах досліджуваної проблематики.
Keywords: кримінальне правопорушення; рейдерство; суб’єкт господарювання; криміналістична характеристика; механізм злочинної діяльності; спосіб; мета рейдерства.