Координація суб’єктів боротьби з тероризмом, діяльність яких спрямовується Міністерством внутрішніх справ України в межах повноважень (Право і безпека, 2024)
Сьогодні Україна перебуває в постійному стані боротьби із загрозами гібридного характеру, особливо тероризму, які виникли внаслідок агресії російської федерації. Особливої уваги вимагає проблемне питання організації та протидії такому явищу, як терористичний акт, адже нездатність правильно застосувати організаційно-управлінські рішення ключовими органами державної влади, до компетенції яких належить виявлення та припинення цих злочинних актів, не дозволяє мінімізувати їх. Тому однозначно не виникає сумнівів, що ефективність протидії таким загрозам залежить від діяльності Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при Службі безпеки України, яка зі свого боку регулює проведення заходів щодо виявлення й усунення причин та умов учинення терористичних актів, інших злочинів, здійснюваних із терористичною метою, оскільки тактика боротьби із цим злочином формується, зокрема, з проведення певних заходів співробітниками Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій за вказівкою Міністра внутрішніх справ України. Кожен із цих органів є взаємозалежним у сфері виконання завдань у боротьбі з тероризмом, який останнім часом поширюється всією територією нашої держави та залишає сліди у вигляді зруйнованої інфраструктури й загибелі цивільного населення. Пріоритетну роль відіграють новітні ідеї з розроблення організаційно-управлінських заходів, зокрема спеціальних операцій чи заходів, спрямованих на швидке припинення терористичних актів. У статті досліджено прогалини в законодавстві та запропоновано розглянути можливість унесення змін до нього. Такі змін сприятимуть підвищенню рівня координації суб’єктів боротьби із тероризмом, які входять до складу Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при Службі безпеки України та діяльність яких спрямовується Міністром внутрішніх справ України, для покращення запобігання терористичній діяльності, її виявлення, припинення та мінімізації її наслідків. Правильно побудована модель може використовуватися в подальшому та продемонструвати високий і позитивний результат у протидії тероризму на території України.
Keywords: органи державної влади; боротьба з тероризмом; терористичний акт; Міжвідомча координаційна комісія Антитерористичного центру при Службі безпеки України; загальнодержавна система боротьби з тероризмом.