Підвищення боєздатності малих тактичних груп поліції (Право і безпека, 2024)
У статті проаналізовано методи підвищення боєздатності малих тактичних груп поліції, зокрема з огляду на їхню участь у бойових діях під час воєнного стану в Україні. Основну увагу приділено важливості оптимального розташування командира у складі малої тактичної групи, що забезпечує ефективність виконання службово-бойових завдань, оперативність ухвалення рішень, мобільність і безпеку підрозділу.У дослідженні застосовано науковий підхід до підвищення боєздатності та вдосконалення тактики дій малих тактичних груп. Для цього використано такі методи: аналізу, зокрема першоджерел; порівняльного аналізу; статистичного та математичного аналізу; опитування й експертного опитування; оптимізації та апроксимації; графічного методу шикувань та оптимізації розташування командира у складі малої тактичної групи; експериментальних досліджень.Досліджено різні типи бойових шикувань, зокрема лінія, колона, клин, ромб, зірка, змійка та інші, які є базовими тактичними елементами. Для кожного виду шикування проведено експерименти з визначення оптимального розташування командира. Зокрема, проаналізовано швидкість передачі команд та ризики втрати інформації залежно від позиції командира і відстані між бійцями. Встановлено, що найбільш оптимальним є розташування командира в центрі шикування, оскільки це забезпечує швидкий зв’язок і мінімізує ризик втрат під час атаки.Запропоновано критеріальний підхід, який включає кількісні, просторові й тактичні критерії для вибору місця розташування командира. Серед основних критеріїв виокремлено особисту безпеку командира, оперативність передачі команд, зменшення трансформацій команд та мінімізацію рухів під час перешикувань. Емпіричними результатами підтверджено важливість комплексного врахування цих факторів для підвищення боєздатності малої тактичної групи.Практична значущість дослідження полягає в його можливому використанні в системі підготовки Національної поліції. Це сприятиме забезпеченню безперебійного виконання службово-бойових завдань та мінімізації втрат особового складу. На основі отриманих результатів розроблено рекомендації щодо оптимізації розташування командира в різних типах бойових шикувань.
Keywords: МТГ; мала тактична група; ефективність; поліція; боєздатність; боєготовність.