Підстави та умови застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування корупційних кримінальних правопорушень (Право і безпека, 2024)
Статтю присвячено уточненню змісту підстав і умов застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування корупційних кримінальних правопорушень. Означений науковий пошук здійснено з урахуванням специфіки механізму вчинення та відповідно розслідування виокремленої категорії кримінальних правопорушень. Основною метою дослідження є виокремлення та надання характеристики підставам та умовам застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування корупційних кримінальних правопорушень. Доведено, що під час досудового розслідування корупційних кримінальних правопорушень запобіжні заходи застосовуються тільки за наявності правової та процесуальної підстав. Правовою підставою є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою корупційного кримінального правопорушення та ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може не виконувати покладені на нього процесуальні обов’язки та спробувати переховуватися від органів досудового розслідування, вчинити дії зі знищення, псування доказової інформації, незаконного впливу на інших учасників кримінального провадження чи в інший спосіб перешкоджати кримінальному провадженню, продовжити кримінальну протиправну діяльність. Акцентовано, що під час вирішення питання про застосування запобіжних заходів у досліджуваній категорії кримінальних проваджень потрібно з’ясовувати наявність ризиків, передбачених ч. 2 ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, та обґрунтовувати їх достатність релевантно до елементів механізму вчинення конкретного корупційного кримінального правопорушення. Процесуальною підставою є ухвала слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, чи прокурора. Якщо корупційне кримінальне правопорушення віднесено до підсудності Вищого антикорупційного суду, то процесуальною підставою застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування таких правопорушень є ухвала слідчого судді Вищого антикорупційного суду. Така ухвала постановляється за клопотанням слідчого, погодженим із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, чи за клопотанням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Слідчий суддя під час прийняття процесуального рішення зобов’язаний урахувати умови застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні: наявність доказів про обставини, які свідчать про наявність обидвох компонентів правової підстави застосування запобіжних заходів і недостатність застосування більш м’яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні; забезпечення законності обмежень прав підозрюваного під час здійснення кримінального провадження.
Keywords: запобіжні заходи; досудове розслідування; корупційні кримінальні правопорушення; кримінальне провадження; застосування запобіжних заходів; підстави; умови.