Урядові постанови та їх вплив на розподіл земель і компенсацію (Право і безпека, 2024)
Нерівність у землеволодінні в Індонезії залишається фундаментальною проблемою на шляху до досягнення соціальної справедливості, що передбачено Конституцією 1945 року. Урядова постанова № 224/1961 про здійснення земельного поділу та компенсації є важливою правовою основою для просування аграрної реформи шляхом перерозподілу землі на користь малозабезпечених верств населення. У дослідженні оцінено ефективність цієї постанови на прикладі її реалізації в селі Срімуліо, район Дампіт, регентство Маланг, використовуючи соціально-правовий підхід. Аналіз поєднує нормативну та емпіричну перспективи для вивчення ефективності політики. Здійснення перерозподілу земель стикається зі значними проблемами, включаючи розбіжності в даних інвентаризації, слабку міжвідомчу координацію та низьку участь громадськості. Конфлікти власності через неточні дані та слабкі системи документації також загострюють ситуацію на місцях. Перерозподіл земель часто не досягає цільових груп, які найбільше цього потребують, а відсутність належних механізмів моніторингу призводить до неоптимальної реалізації програми. Результати дослідження показують, що, незважаючи на прогрес, досягнутий у легалізації прав на землю, залишаються значні проблеми. До них належать розбіжності в даних інвентаризації земель, недостатня координація між виконавчими органами та обмежене залучення громадськості. Зроблено висновок, що посилення міжвідомчої координації, оцифрування земельних інформаційних систем та покращення доступу до них за допомогою капіталу, навчання та інфраструктурної підтримки є важливими для покращення результатів політики. Надано стратегічні рекомендації для забезпечення сталості аграрної реформи та підвищення добробуту громад-бенефіціарів. За умови комплексного підходу, спрямованого на розширення прав і можливостей громад, перерозподіл земель може стати ефективним інструментом зменшення нерівності у землеволодінні та сприяти досягненню соціальної справедливості на сталому рівні. Це дослідження сприяє визначенню дієвих рішень для вирішення постійних проблем, пов’язаних із перерозподілом земель в Індонезії.
Keywords: перерозподіл земель; аграрна реформа; ефективність політики; інвентаризація земель; участь громади.