Інформаційна безпека особового складу Державної прикордонної служби України: проблемні питання нормативно-правового регулювання (Право і безпека, 2025)
Проаналізовано чинне законодавство України, яке регулює суспільні відносин в інформаційній сфері діяльності сил безпеки і оборони, зокрема Державної прикордонної служби України, наукові погляди вчених щодо змісту понять інформаційної безпеки особи, суспільства і держави. За результатами аналізу визначено поняття «інформаційна безпека особового складу (службових і посадових осіб) Державної прикордонної служби України» з урахуванням необхідності забезпечення громадянських прав і обов’язків в інформаційній сфері та виконання вимог, що визначаються специфікою службової діяльності й правовим статусом особового складу щодо збирання, зберігання, використання та поширення інформації.Запропоновано інформаційну безпеку особового складу Державної прикордонної служби України розглядати у структурному аспекті і як певний стан. У структурному аспекті поняття «інформаційна безпека особового складу Державної прикордонної служби України» має такі складові: захищеність конституційних прав і свобод людини щодо інформації; захищеність інформаційних мереж і послуг, персональних даних, інформації з обмеженим доступом; захищеність від ворожої пропаганди, викривлення інформації, дезінформації, фейків тощо; захищеність від негативного впливу інформації, завдання шкоди фізичному і психічному здоров’ю, етичним, духовним, психологічним, фізичним, соціальним та іншим засадам побудови суспільних (інформаційних) відносин. Як стан інформаційна безпека визначається ступенем досягнення найбільшої відповідності (збалансованості) між життєво важливими особистими і службовими (державними) інтересами особового складу Державної прикордонної служби України та їх захищеності у сфері збирання, зберігання, обробки, аналізу й обміну інформацією.Наголошено на необхідності вдосконалення нормативно-правового регулювання суспільних відносин в інформаційній сфері діяльності особового складу Державної прикордонної служби України, а також надано пропозиції щодо внесення змін і доповнень до чинного законодавства України, зокрема Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та інших підзаконних нормативно-правових актів.
Keywords: безпека; інформаційна безпека особи; суспільства і держави; особовий склад; Державна прикордонна служба України; інформація; інформаційно-психологічний вплив.