Особливості використання технологій відеоаналізу та програмного забезпечення з розпізнавання облич у кримінальному аналізі (Право і безпека, 2025)
Проаналізовано сучасні технології відеоаналізу та програмне забезпечення для розпізнавання облич, оцінено їхню ефективність у кримінальному аналізі, а також досліджено етичні та правові аспекти використання цих інновацій у правоохоронній діяльності. Наголошено на актуальності впровадження новітніх технологій відеоаналізу та програмного забезпечення для розпізнавання облич з метою забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю в Україні.Визначено ключові технічні характеристики технологій відеоаналізу та розпізнавання облич, розкрито їхню роль у зменшенні впливу людського фактора та прискоренні процесів ідентифікації підозрюваних. Проаналізовано зарубіжний досвід використання подібних технологій і способи їх інтеграції у правоохоронну діяльність України. Особливу увагу приділено правовим аспектам, зокрема захисту персональних даних, а також етичним викликам, таким як забезпечення прозорості, недискримінації та дотримання прав людини.Методологія дослідження базується на аналізі нормативно-правових документів, наукових джерел і практичного досвіду використання технологій відеоаналізу. Використано системний підхід для узагальнення даних і порівняльний метод для оцінювання різних програмних рішень. Досліджено та враховано специфіку застосування штучного інтелекту в різних країнах, що дало змогу узагальнити найкращі практики. Надано рекомендації щодо вдосконалення впровадження технологій відеоаналізу у практичну діяльність правоохоронних органів України. Запропоновано заходи для покращення технічного забезпечення, створення законодавчих механізмів та етичних стандартів використання даних. Зокрема, наголошено на важливості навчання співробітників, розроблення політики захисту персональних даних та впровадження прозорих процедур моніторингу ефективності технологій. Особливу увагу приділено рекомендаціям щодо забезпечення правової підтримки інтеграції новітніх технологій, зокрема стандартизації процедур і мінімізації ризиків зловживання владою або службовим становищем працівниками правоохоронних органів.Отримані результати можуть сприяти вдосконаленню методів кримінального аналізу, підвищенню ефективності діяльності правоохоронних органів і зміцненню громадської безпеки. Запропоновані підходи позитивно впливатимуть на зміцнення безпекової інфраструктури держави, що підвищить рівень суспільної довіри до правоохоронних органів та забезпечить стабільність і безпеку в країні.
Keywords: відеоаналіз; розпізнавання облич; кримінальний аналіз; правоохоронні органи; штучний інтелект; етика; безпека даних.