Правові аспекти управління непрацюючими кредитами в системі незабезпечених мікрокредитів KUR в індонезійському банку «Сіарія» (Право і безпека, 2025)
Схема «кафала» слугує механізмом зниження ризиків, який широко застосовується в ісламському фінансуванні, зокрема для незабезпечених мікрокредитів для бізнесу (KUR). Ця схема передбачає участь гарантійних установ, які беруть на себе відповідальність за фінансові ризики, зменшуючи фінансове навантаження на ісламські банки та полегшуючи доступ до кредитів для мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП). Незважаючи на її переваги, залишаються проблеми, зокрема щодо плати за послуги «кафала» та затримки в обробці вимог, що може вплинути на її загальну ефективність. Це дослідження має на меті проаналізувати роль гарантійних установ, процес розгляду претензій, права суброгації та їхній вплив на фінансову стабільність ісламських банків. Використовуючи описовий якісний підхід, дослідження виявило, що гарантійні установи відіграють стратегічну роль, покриваючи до 70 % фінансових ризиків, що дозволяє ісламським банкам надавати фінансування ширшому колу ММСП. Права суброгації гарантують, що боржники залишаються відповідальними за свої зобов’язання, зберігаючи фінансову дисципліну в системі. Крім того, результати дослідження вказують на те, що схема «кафала» значно знижує кредитний ризик для ісламських банків, водночас сприяючи фінансовій інклюзії. Однак дослідження також висвітлює низку проблем, зокрема складність процесу подання заяв, адміністративну неефективність і потенційний фінансовий тягар для банків через затримки з відшкодуванням. Ці фактори вимагають більш ефективної регуляторної бази для підвищення ефективності схеми. Результати дослідження свідчать, що схема «кафала» відповідає принципам шаріату, наголошуючи на чесності, фінансовій справедливості та захисті активів, що робить її критично важливим інструментом для сталого ісламського фінансування та інклюзивного економічного зростання. Дослідження пропонує рекомендації щодо підвищення ефективності та доступності ісламського банкінгу для задоволення потреб ММСП у фінансуванні, зберігаючи при цьому фінансову стабільність.
Keywords: схема «кафала»; ісламський банкінг; мікрокредит для бізнесу (KUR); зменшення ризиків.