Окремі аспекти розвитку інституту конфіденційного співробітництва на території України в радянський період (Право і безпека, 2019)
Здійснено ретроспективний аналіз організаційно-правового забезпечення роботи з конфідентами на території сучасної України в радянський період. Окреслюється нормативно-правове регулювання цієї роботи в роки правління різних радянських керівників. Відзначено серйозний вплив особистостей керівників Радянської держави на розвиток системи негласної роботи в цілому та роботу з конфідентами зокрема. Розкрито окремі організаційно-тактичні прийоми роботи з конфідентами в різні роки, виокремлено їх спільні та відмінні риси. Констатовано, що протягом усього часу існування радянської влади робота з конфідентами регулювалася виключно нормативно-правовими актами обмеженого доступу та мала чітку ідеологічну основу. Окреслено недоліки та переваги роботи з негласним апаратом протягом певних часових проміжків, наведено окремі приклади.
Keywords: конфідент; історія розвитку; Радянська держава; агентурна робота; оперативно-розшукова діяльність